Το σπίτι που χορεύει!

Το σπίτι που χορεύει στην πόλη της Πράγας

Το Dancing House, δηλαδή το σπίτι που χορεύει σχεδιάστηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1996 στην πόλη της Πράγας. Το κτήριο σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία της Nationale Nederlanden και έγινε γνωστό και με το όνομα Fred & Ginger.

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Vlado Milunic, κροατικής και τσέχικης καταγωγής, σε συνεργασία με το διάσημο αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry σε ένα άδειο οικόπεδο στην όχθη του ποταμού.

Το μη – παραδοσιακό σχέδιο δέχθηκε κριτική εκείνη την εποχή, αφού ξεχωρίζει σε αισθητική από τα μπαρόκ, γοτθικού ρυθμού και αρτ νουβό κτίρια που το περιβάλλουν και για τα οποία είναι γνωστή η πόλη της Πράγας.

Παρόλα αυτά, ο τότε πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος έζησε επί δεκαετίες στην περιοχή, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την δημιουργία του έργου, με την ελπίδα ότι το κτήριο θα γίνει κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ο αρχιτέκτονας Gehry αρχικά ονόμασε το σπίτι Fred & Ginger, από το διάσημο ζευγάρι χορευτών Fred Astaire και Ginger Rogers, καθώς το σπίτι θυμίζει ένα ζευγάρι που χορεύει.

Το Dancing House πήρε τη θέση ενός ακινήτου μεγάλης ιστορικής σημασίας. Εκεί βρισκόταν ένα σπίτι που καταστράφηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Πράγας το 1945.

Οι δυο αρχιτέκτονες οραματίσθηκαν από την αρχή ένα κτήριο που θα αποτελείται από δυο τμήματα, στατικά και δυναμικά, στη λογική του γιν και γιανγκ, το οποίο επρόκειτο να συμβολίζει τη μετάβαση της Τσεχοσλοβακίας (Τσεχία) από ένα κομμουνιστικό καθεστώς σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το στυλ είναι γνωστό ως Deconstructivist, νέο – μπαρόκ για τους σχεδιαστές, λόγω του ασυνήθιστου σχήματος του. Το σχήμα «χορού» υποστηρίζεται από 99 σταθερές κατασκευές, η καθεμία από τις οποίες έχει ένα διαφορετικό σχήμα και μέγεθος.

Βίντεο με το εσωτερικό του!

Τέχνη